дом Здраве Ходенето на работа с колело е равно на тренировка във фитнес

Ходенето на работа с колело е равно на тренировка във фитнес

704
ДЯЛ

Питали ли сте се, как можете да съчетаете приятното, полезното и нужното в едно? Учени от университета в Копенхаген са провели изследване, доказващо безспорните ефекти от пътуването до работа с велосипед, съчетаващо именно тези желания на хората.

130 души с наднормено тегло са взели участие в изследването на професор Бернте Сталкнехт, като те били разделени на две групи – едната посещавала фитнес 5 дни в седмицата по 35 минути, а другата просто се качвала на колелото, за да отиде и да се върне от работа. Всички те били на възраст между 20 и 45 години.

Средният пробег на велосипедистите бил 14 километра, за да може условията на двете групи да бъдат максимално уеднаквени.

Оказва се, че участниците в изследването постигнали почти еднакви резултати по отношение на своето здраве. Велосипедистите изгубили средно до 4,2 килограма от наднорменото си тегло, а онези, посещаващи фитнеса, смъкнали кантара с до 4,5 килограма.

Ето ви една причина, за да се възползвате от новоизградените велоалеи из Пловдив и да зарежете колите си веднага, щом зимната отмине.

Източник: БТА