дом Други 1 година условно за шофьора, премазал жена с автобус №17

1 година условно за шофьора, премазал жена с автобус №17

719
ДЯЛ

1 година условно с 3 години изпитателен срок е присъдата на шофьора на автобус по линия №17 Здравко Ашиков, който на 19 октомври м. г. премаза жена на кръстовището на бул. „Никола Вапцаров” и ул. „Стефан  Стамболов”.

61-годишната Снежанка Георгиева започнала да пресича, когато светофарът вече светел в червено. Ашиков на свой ред потеглил на жълто-червено, без да я види, и я блъснал. Пешеходката починала на място. Според адвокат Петър Ванев, защитник на
сина на загиналата, сред причините за катастрофата е фактът, че автоматът за продажба на билети до шофьора и табелата с маршрута, която била долу на стъклото, а не горе, са ограничавали  видимостта му.

Ашиков призна описаните от прокуратурата обстоятелства около инцидента и прокуратурата поиска година и половина условно и отнемане на книжката за същия срок от време. Обвинението беше за ПТП на пешеходна пътека, което предполага по-тежки наказания, на адвокатката на Ашиков Емилия Недева оспори това твърдение. Тя се позова на тълкувателна практика на ВКС, според която на пешеходна пътека, на която има светофар, се зачитат светлинните сигнали и мястото не се води зебра.

В крайна сметка съдия Екатерина Роглекова даде на Ашиков 1 година условно и му остави книжката.