дом Култура 60 години по-късно Альоша все още гордо бди над пловдивчани

60 години по-късно Альоша все още гордо бди над пловдивчани

577
ДЯЛ

Пловдив е известен не с едно и две културни здания и монументи, но така или иначе паметникът на Альоша е сред най-ярките символи на града ни.

Днес той навършва 60 години от построяването си, устоявайки през десетилетията на всички земни и политически трусове, опитващи се да го съборят.

За добро или лошо, „Бунарджика“ е украсен с руския герой, който символично бди денем и нощем над пловдивчани.

Накратко историята на „рожденикът“ е следната. Строежът му започва през 1954 и завършва 3 години по-късно, благодарение на архитектите Борис Марков, Петър Цветков и Николай Марангозов, скулптурите Васил Радославов, Георги Коцев, Иван Топалов и Александър Занков и каменоделците Сашо Спасов, Вълчо Кадийски и Григор Михов. Алексей Иванович Скурлатов е прототипът на Альоша. Той е реализацията на идеята, че в Пловдив има нужда от паметник на съветската армия по време на Комунизма, а през демокрацията са правени редица опити за премахването му, но всеки един остава неуспешен.

Всеки сам за себе си може да прецени, какво представлява паметникът за него, и да го приеме, като неизменна част от богата историята на един от най-древните градове в Европа.