дом Други 67 богаташки къщи в Белащица крият данъци

67 богаташки къщи в Белащица крият данъци

2898
ДЯЛ

107 богаташки къщи в пловдивското село Белащица имат разрешителни за строеж, само 40 от тях обаче са с акт 16. Останалите 67 нямат този документ, не са регистрирани в данъчното и за тях не се плащат налози. Това е установила проверката на община „Родопи“, която тече вече два месеца в Белащица, съобщиха от администрацията.

„Разпоредих инспекцията, тъй като подозирах, че собственици на палати във вилната зона на населеното място умишлено не си вадят акт 16, за да избегнат таксите и данъците. В същото време обитават жилищата си и живеят на гърба на изрядните платци“, коментира кметът на „Родопи“ Пламен Спасов. По думите му тарикатите дори засипвали администрацията с жалби, че контейнерите не стигали. Съдовете за смет пък били съобразени с регистрираните имоти. След старта на проверката сигналите на баровците от вилната зона за препълнени казани секнали.

„Уведомили сме неизрядните да предоставят в срок от 14 дни документите за къщите си и да ги декларират. В противен случай законът ми дава право да им отрежа тока и водата, както и да им наложа глоба от 1000 до 10 000 лева“, уточни Спасов. След като приключи проверката в Белащица, специалистите от незаконното строителство ще влязат в Марково, Браниполе и Брестник, където също в последните години са вдигнати десетки палати.