дом Общество 843 лица без адресна регистрация в ромската махала в Асеновград, вицепремиерът Валери...

843 лица без адресна регистрация в ромската махала в Асеновград, вицепремиерът Валери Симеонов и протестиращите сключиха споразумение за тихи 2 седмици

644
ДЯЛ

Вицепремиерът Валери Симеонов проведе среща с членове на Инициативния комитет в Асеновград, на която беше постигнато споразумение за спиране на протестите за срок от две седмици срещу конкретни ангажименти за въвеждане на ред в квартал „Лозница“. На срещата присъстваха главният секретар на МВР Младен Маринов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

Главен комисар Младен Маринов докладва, че полицията ще запази засиленото присъствие в квартала. При извършените досега проверки са установени 843 лица без адресна регистрация, които вече са напуснали града. Установени са и десетки незаконни постройки, за които са започнали процедури за принудително отстраняване.

Притесненията, изразени от представителите на Инициативния комитет, са за продължаващи заплахи от граждани от ромски произход към работещи близо до квартал „Лозница“,  тенденция на преселване на роми от съседни общини към Асеновград, размера на социалните помощи, стимулиращи преселването на хора без адресни регистрации, както и неясното финансиране за скъпоплатени юристи, защитаващи арестуваните за побоя 11 лица.

Гражданите от Инициативния комитет и вицепремиера Симеонов се съгласиха, че държавата е изпълнила своя ангажимент за повече полицейско присъствие в „Лозница“, бързо разследване на извършените престъпления, започване на процедури от страна на общината за премахване на незаконните постройки и проверки на живущите там без адресна регистрация. Въз основа на това, Инициативният комитет се съгласи да преустанови протестите в Асеновград за период от две седмици срещу поети от вицепремиера Симеонов, главния секретар на МВР и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството допълнителни ангажименти за осигуряване на постоянна охрана на спортуващите в язовир „40-те извора“ деца и започване на работа за откриване на полицейски участък в квартал „Лозница“. След разговор с вицепремиера директорът на Напоителни системи Снежина Динева издаде забрана за  къпането в язовир „40-те извора“, като в рамките на 24 часа ще бъдат поставени указателни табели.

Вицепремиерът прие отправената покана тази вечер да присъства на организираната от кмета на Асеновград кръгла маса, на която ще продължи дискусията по обсъдените теми с представители на местната власт, народни представители и други институции.