дом Общество Fake news носят на сайтове за дезинформация 235 милиона долара

Fake news носят на сайтове за дезинформация 235 милиона долара

220
ДЯЛ

Приходи от реклами ефективно поддържат уебсайтове, обозначени като източници на дезинформация с милиони долари, показва проучване.

Въпреки разговорите за регулиране, експертите съобщиха за „Дойче Веле“, че въпросът се нуждае от „цялостно решение на индустрията“.

Уебсайтовете, предназначени да подведат обществеността и да разпространяват дезинформация, получават реклами в размер на милиони долари от някои от най-големите компании в света – въпреки че последните вероятно не знаят за проблема.

Около 20 000 уебсайта, представляващи риск от дезинформация, генерират приблизително 235 милиона долара годишно, показва проучване, публикувано от базиран в Лондон глобален индекс за дезинформация (GDI).

„Дезинформацията се ръководи от множество различни участници с различни стимули“, каза за „Дойче Веле“ програмният директор на GDI Крейг Фаган. “Един от стимулите, които виждаме, е финансовият”, добави той.

Всъщност рекламните приходи отдавна допринасят за жизнеспособността на противоречивите сайтове, като бившият помощник на Тръмп и крайнодесен идеолог Стив Банън описва това като основен поток от приходи за десни медии във видеоклип, публикуван по-рано тази година.

След по-нататъшно разследване „Дойче Веле“ установи, че реклами за големи германски компании присъстват в уебсайтове като Twitchy и Zero Hedge, които са маркирани като източници на дезинформация.

Компаниите включват железопътния оператор „Дойче Бан“, автомобилния производител „Опел“, „Дойче телеком“, „Постбанк“ и др. Макар че е малко вероятно тези компании да са наясно, че техните рекламни пари ефективно финансират дезинформация, фактът подчертава проблема с днешната дигитална рекламна екосистема.