дом Общество Stop! Пловдивчани, жители на 6 села и рокери протестираха срещу кариерата над...

Stop! Пловдивчани, жители на 6 села и рокери протестираха срещу кариерата над Белащица (видео)

444
ДЯЛ
DCIM101MEDIADJI_0238.JPG

От 9-и септември протестите стават безсрочни, а проявите ще включват блокиране на пътища и демонстрации пред институции

Стотици жители на Белащица, Гълъбово, Куклен, Марково, Брани поле, Брестник и Пловдив се обединиха навръх националния празник срещу кариерата за добив на мрамор и строителни материали, която е над село Белащица. Протестът бе подкрепен и от рокери.
Хората излязоха на протест в знак на несъгласие с удължаването на концесията на швейцарската фирма „Холсим“, чиято дейност изправя пред екологично бедствие селищата от района и унищожава природата на уникалните Западни Родопи.
Протестиращите се събраха на кръговото кръстовище на Кукленско шосе и околовръстен път с надеждата да ги чуят и на „жълтите павета“.

С нови 15 години концесионерът иска да удължи добива на инертни материали в печално известната кариера край Белащица, която е обект на непрекъснати протести на жителите на района вече повече от 2 години.
Жителите на селата събират подписи с искане за спиране на кариерата, като за по-малко от час над 300 души подкрепиха искането. От 9-и септември протестите стават безсрочни, а проявите ще включват блокиране на пътища и демонстрации пред институции.
„Ние сме българи, искаме държавата да защити правата ни и природните ресурси на България”, казаха протестиращите.
„10 хиляди души са заложници на двете каменни кариери, които се експлоатират от 50-60 г. Те са само на 800 м от населените места и едва на 12 км от центъра на Пловдив“, коментира Юлия Бочева от инициативният комитет на протестиращите.
Шествието тръгна в 10 часа от центъра на пловдивското село Белащица по маршрут, пресичащ селата Белащица и Браниполе, до кръговото кръстовище на околовръстния път на Пловдив и Кукленско шосе.

plovdiv168.com